Vergoeding zorgverzekering

Met een aantal zorgverzekeraars heb ik voor 2023 contract afgesloten. Wanneer je in 2023 verzekerd bent bij DSW, inTwente, Stad Holland, Menzis, Anderzorg, Hema, VinkVink, Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO of de Friesland dan declareer ik direct bij je zorgverzekeraar. 

Voor alle andere zorgverzekeraars geldt dat ik geen contracten heb afgesloten. Dit houdt in dat je de factuur zelf aan mij betaalt en hem vervolgens indient bij je zorgverzekeraar. De vergoeding die je hierna krijgt hangt af van de verzekeringspolis die je gekozen hebt. Wanneer je een naturapolis hebt gekozen vergoeden de zorgverzekeraars tussen de 50% en 80% van de behandeling. De overige kosten moet je zelf betalen.  Wanneer je een zuivere restitutiepolis hebt gekozen dan is dit 100% (let hierbij op de polisvoorwaarden). 

Je ontvangt maandelijks een factuur voor de behandeling. Deze dien je binnen 14 dagen te voldoen. Ik adviseer je dan ook  om de factuur bij ontvangst direct in te dienen bij je zorgverzekeraar. 

Er gelden een aantal eisen waaraan je moet voldoen als de behandeling (deels) wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Zo moet er een verwijsbrief van je huisarts zijn en moet er sprake zijn van een DSM-5 classificatie die in aanmerking komt voor vergoeding. Ook moet er door mij een “zorgvraagtypering” gedaan zijn waarbij ik een vragenlijst (HoNOS+) in moet vullen. Bij sommige zorgverzekeraars moet vooraf toestemming worden gevraagd voor het starten van een behandeling (een machtiging). 

Let op: je zorgverzekeraar hanteert altijd een jaarlijks wettelijk eigen risico. In 2023 is dit minimaal 385 euro. Dit eigen risico geldt ongeacht of de behandelaar wel of geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Wanneer het traject doorloopt in 2024 betaal je voor beide kalenderjaren het eigen risico. 

 

Tarieven

Wanneer ik een contract heb met je zorgverzekeraar declareer ik rechtstreeks aan hen en wordt je behandeling geheel vergoed wanneer aan de eisen voldaan wordt. Wanneer ik geen contract heb met je zorgverzekeraar is de vergoeding van onderstaande afhankelijk van de verzekering die je gekozen hebt (zie hierboven). Ik hanteer voor de behandeling het volledige NZa tarief. Deze kun je hier terugvinden. De setting waarin ik werk is Ambulant Kwaliteitsstatuut sectie II, en mijn beroep is gezondheidszorgsycholoog. De eerste twee consulten, en het laatste consult, zijn altijd diagnostiek consulten.

Voor een intaketraject van twee gesprekken kun je in 2023 ongeveer rekenen op 350 euro. Ook als we hierna geen behandeling starten is er sprake van een betalingsverplichting. Het tarief van een reguliere behandelsessie van 60 minuten is in 2023 152,50 euro. Wanneer er sprake is van een dubbele sessie (bijvoorbeeld bij EMDR) is het tarief 229,30 euro.

Je kunt de sessies ook geheel zelf betalen. Bijvoorbeeld als je wel klachten hebt maar deze niet vergoed worden door de zorgverzekering. Het tarief hiervoor is 155,20 euro per gesprek van 60 minuten (niet-basispakket zorg consult).

Afspraken afzeggen

Afspraken moeten minimaal 24 uur van tevoren worden afgezegd (via email of telefonisch). Wordt een afspraak korter dan 24 uur van tevoren afgezegd dan wordt er een rekening gestuurd van 75 euro. Dit heet een no-show. Deze rekening kun je niet declareren bij je zorgverzekeraar. 

Scroll naar boven